Undersøgende journalistik: Vinder af FUJ Priserne

Publiceret 15. november 2020 – Redigeret af Peter Horn – webredaktør: Lucas Kanno Kastberg

Resumé: Foreningen for Undersøgende Journalistik har uddelt FUJ Priserne 2020. Det sker på baggrund ni nominerede projekter ud af i alt 56 indstillede projekter. Alle journalister og journaliststuderende kan søge om optagelse i FUJ.

Foreningen for Undersøgende Journalistik holder normalt en fest ved sin årlige prisuddeling, der er en af de største i branchen – Cavlingprisen er en anden. Festkomiteen bag meddeler: ”På grund af Covid-19 er den planlagte prisuddeling 14. november, hvor de nominerede også skulle have holdt oplæg, (…) aflyst.”

Helt aflyst blev præsentationerne ikke. De blev holdt digitalt:

Vindere af FUJ Graverprisen

Journalisterne Kim Maintz, Michael Bech og Sara Munck Aabenhus fra TV 2 fik hovedprisen. De vandt FUJ Graverprisen 2020 for dokumentaren “Plejehjemmene bag facaden”.

Juryens vinderbegrundelse til Kim Maintz, Michael Bech og Sara Munck Aabenhus lyder:

”Der skal være gode grunde til det, før journalister bruger skjult kamera. Men i ”Plejehjemmene bag facaden” var grunden der: Der var ingen anden måde, hvorpå TV 2s journalister kunne dokumentere, at plejehjemsbeboerne Else Marie Larsen og Niels Nielsen blev behandlet groft, uværdigt og uden menneskelig empati i en række dybt foruroligende situationer.

For den chokerende behandling af de ældre, demente beboere foregik i deres egen private bolig på plejehjemmene. Det var her, plejehjemspersonale udsatte Else Marie Larsen for store smerter ved at hænge hende op i en bæresele, hvorfra hun skulle af med sin afføring. Hendes skrig – ”av!-av!-av!” stikker stadig i hjertet. Det samme gjorde de nedværdigende kommentarer om Elses familie, hun måtte høre på. Og det alvorlige plejesvigt af Niels Nielsen, der gik rundt en hel dag med afføring i sin ble, var lige så rystende.

”Plejehjemmene bag facaden” var en dokumentar, der med rette satte dagsorden: Kan vi som borgere stole på, at vores ældre pårørende behandles ordentligt, når de kommer på et kommunalt plejehjem? Desværre ikke, lød programmets svar. Dokumentaren rejste en vigtig debat om både ledelsesansvar, menneskeværdighed og ressourcer. Men også om etik, da Aarhus Kommune fik nedlagt et fogedforbud mod at vise dokumentaren på TV 2. Herved afslørede kommunen, at man trods de alvorlige afsløringer bekymrede sig mere om at beskytte systemet end om at behandle ældre medborgere ordentligt.

”Plejehjemmene bag facaden” var derfor fremkaldervæske for afgørende diskussioner om det danske velfærdssamfund i 2020.”

Udover Graverprisen uddelte juryen også FUJ Formidlingsprisen, FUJ Aktualitetsprisen og FUJ Metodeprisen.

Vindere af FUJ Formidlingsprisen

Kristoffer Eriksen, Dan Bjerregaard og Sune Fischer fra Ekstra Bladet fik tildelt FUJ Formidlingsprisen for deres podcast-serie ”Bandeland – Historien om Loyal to Familia” 

Juryens begrundelse: 

”Igennem en podcast-serie på ti afsnit tager Ekstra Bladets journalister os igennem historien om en af Danmarks mest kriminelle organisationer, Loyal to Familia.

Undervejs i fortællingen kommer der flere nye detaljer frem om Loyal to Familia og hovedmanden bag. Men fokus er hele vejen igennem på den samlede historie, og det er den helt store kvalitet ved serien. For til forskel fra den daglige nyhedsstrøm får man ikke bare serveret brudstykker af en bandekrig. ”Bandeland” skaber overblik, og serien giver en forståelse af, hvordan der pludselig kunne opstå en ny, voldelig og magtfuld kriminel organisation på Nørrebro, og hvordan den så hurtigt kunne overtage kriminelle markeder på tværs af landet.

Bandekriminalitet er et stofområde, der er svært at formidle bredt. Men det lykkes i ”Bandeland”. Som lytter er man i virkelig godt selskab med journalisterne. Fortælleformen er både modig og kontroversiel, for man er man overladt til at stole på journalisternes research og brugen af de mange anonyme kilder.

Den manglende transparens er dog samtidig også det, der gør, at fortællingen flyder ubesværet, og at man som lytter bliver suget helt ind i det kriminelle bandeunivers – og som gør, at det ene afsnit tager det andet. Og metoderapporten viser, at journalisterne har arbejdet grundigt og systematisk med det store researchmateriale, der ligger til grund for serien.

Fortællingen er spændende og fascinerende hele vejen igennem, uden at det på noget tidspunkt kommer til at fremstå som en forherligelse af det kriminelle bandemiljø. ”Bandeland” er et imponerende stykke journalistisk arbejde og fortjener FUJ’s formidlingspris 2020.”

Vindere af FUJ Aktualitetsprisen

Tinne Hjersing Knudsen, Sofie Klokkerholm Rye og Dagmar Havndrup Aagaard fra DR fik tildelt FUJ Aktualitetsprisen for projektet ”Hadegaven fra Nord (Respiratorsagen)

Juryens begrundelse: 

”Coronavirussen lagde Italien ned. Vi husker billederne af militærlastbiler fyldt med døde, som blev kørt i konvoj ud af byen Bergamo. Sygehusene var overbelastede, og midt i krisen bad Italien verdenssamfundet om hjælp. Den danske regering tilbød med egne ord ”en solid håndsrækning” – nemlig penge til Italiens Røde Kors, et udlån af et ubemandet felthospital og respiratorer fra Forsvaret.

Var det ikke for DR’s journalister, ville det formentlig have været den fortælling, som stod tilbage. Men da en ekspert i P1 Morgen beskrev respiratorerne som ”for primitive og for gamle”, blev det startskuddet til en forbilledlig journalistisk undersøgelse på en aktuel sag.

Ved hjælp af stærk dokumentation, målrettet kildearbejde og en stærk bullshit-detektor afslører de tre journalister bl.a., at de tilbudte respiratorer var uegnede til covid-19-patienter, og at sundhedsministeriet allerede var bekendt med dette, før det danske tilbud blev sendt. Også felthospitalet viste sig ubrugeligt.

Regeringen har siden undskyldt forløbet, som udløste næser til tre ministre, og Danmark har sendt 13 nye, moderne respiratorer til Italien. Forsvarets respiratorer er i mellemtiden kommet på museum.”

Vindere af FUJ Metodeprisen

Årets metodepris gik til Nikolaj Houmann Mortensen, Charlotte Aagaard, Emilie Ekeberg, Joachim Claushøj Bindslev, Sofie Synnøve Herschend og Lasse Ravnø fra Danwatch og TV 2 for deres metoder bag projektet ”Krigsforbrydelser under radaren

Juryen begrundelse lyder:

”Åbne kilder på internettet og fortrolige efterretningsrapporter. Avancerede søgninger på sociale medier og millimeterpræcise målinger af fly og skibe på satellitbilleder. Samt interviews, aktindsigter og hemmelige kilder.

Det er arsenalet af metoder i afsløringen af, at man fra dansk side ikke kun har bidraget med humanitær bistand til civile i det krigsramte Yemen. Journalisterne blotlægger ny viden i form af, at Danmarks største forsvarsvirksomhed har leveret militært udstyr til De Forenede Arabiske Emirater i forbindelse med det, som FN betegner som en kæmpe humanitær katastrofe.

Journalisternes mange metoder er originale og har vist sig effektive som et redskab til at indsamle solid dokumentation på en dejlig nørdet måde. Det er samtidigt prisværdigt, at såvel metode som journalistiske overvejelser bliver lagt frem for offentligheden.

Journalisternes metodiske arbejde er inspirerende og forbilledligt.” 

Årets jury:
Tom Jensen, chefredaktør på Berlingske (formand)
Jette Aagaard, reporter i erhvervsgravergruppen på Finans/Jyllands-Posten
Carl Emil Arnfred, undersøgende journalist på Politiken
Tanja Nyrup Madsen, redaktionschef, Mandag Morgen
Martin Kjær Jensen, redaktionschef, Deluca Dokumentaristen
Maria Andersen, journalist, Horisont, DR
Morten Halskov, reporter, Fagbladet 3F
Louise Voller, undersøgende reporter, Danwatch

Foreningen for Undersøgende Journalistik (FUJ) ”arbejder for at fremme den undersøgende journalistik i danske medier. FUJ dækker den skrevne presse, radio og TV i alle led – journalister, researchere, fotografer, redaktionssekretærer og redaktører. Som FUJ-medlem behøver man ikke aktivt at drive undersøgende journalistik, men medlemmerne støtter arbejdet med at fremme denne genre”.

Læs mere: www.fuj.dk