Susan Moser: Stenhård karrierekvinde

Publiceret 3. december 2019

af Peter Horn 

RESUMÉ – Susan Moser er tre-i-en: Succesfuld iværksætter, eventyrer og en stenhård karrierekvinde. For hende er det en del af jobbet at deltage i et cykelhold på Al Qudra Cycling Track under et dansk ministerbesøg i Dubai i De Forenede Arabiske Emirater. Hun deltager i delegationer på lige fod med sværvægtere som Danfoss, Grundfos, Rambøll, Niras, DI, Udenrigsministeriet og State of Green. Som tredje generation af eksperter I natursten står hun bag beklædninger på og i bygninger som eksempelvis Nationalbanken og Operahuset I København, London, New York, Hongkong, Barcelona og Mellemøsten. Ligesom hun også har været rådgiver for byggerier og bevaringsværdige bygninger som bl.a. Amalienborg. ”Jeg har et spændende og priviligeret liv, som jeg gerne vil dele ud af til andre. Hvis man tror på, at det kan lykkes, vil det i reglen lykkes,” siger hun.

De seneste år har hun fokuseret på sin egen virksomhed, Moser og Moser, som hun siden 1997 har opbygget ”med egne hænder”. I dag er det en forretning i millionklassen med gennemførte projekter i det meste af verden. Ved at få branchen ”ind med modermælken” har hun en helt unik tilgang til at vurdere egenskaber i alle typer natursten og færdes lige hjemmevant hos arbejdere i stenbrud fra Norge til Mellemøsten og i eksklusive bestyrelses- og direktionskontorer på nogle af verdens dyreste adresser.

Et er at kunne sit fag, noget andet at forstå og arbejde i de kulturer, man møder, når der skal skabes fælles løsninger.”

”Et er at kunne sit fag, noget andet er at forstå og arbejde i de kulturer, man møder, når der skal skabes fælles løsninger på krævende og kostbare projekter. Og jo, det kan være ekstra kompliceret at være kvinde i kulturer, som ikke udelukkende handler om andre sæder og skikke, men hvor også branchens ledelsesmæssige sammensætning spiller ind. Der er rigtig mange mænd, og derfor skal man tage vare på sig selv. Ikke at de ikke er høflige og korrekte, men de har en anden adfærd og man skal helt bestemt ikke med i baren efter middagen. Det giver mig i reglen tid til at forberede mig godt til næste dags møder. På den måde har jeg opnået en vis respekt og betragtes vel nærmest som en person, som man faktisk lytter til. Det kan blive dyrt, hvis der vælges en forkert type natursten, som måske er porøs og nedbrydes langt hurtigere end antaget,” siger Susan Moser.

SUSAN MOSER HAR BL.A. AKTIVITETER I DUBAI SOM EN AF VERDENS FØRENDE EKSPERTER I NATURSTEN.

Verden er til for at blive oplevet

Susan Moser har altid haft et åbent sind og været udadvendt.

”Fra jeg var lille, har jeg spejdet ud over horisonten og længtes efter at komme afsted på eventyr – ud at opleve verden med de mange folkeslag, racer, religioner og kulturer udover naturen og de vilde dyr,” fortæller hun på hjemmesiden for Kvindelige Eventyrers Klub , som hun blev medlem af i 2018.

”Fra mit 10. år har jeg rejst uden mine forældre, først med Vedbæk Pigegarde, så afsted til en engelsk familie fra jeg var 11 år – i 6 uger. Min første tomletur var som 17-årig i Tyrkiet. Året efter tomlede jeg fra Montevideo i Uruguay over Argentina og Andesbjergene til Santiago de Chile. Der er kommet mange flere eventyr siden da.  Jeg har tomlet og brugt lokal offentlig transport. Bl.a. langs kysten i Brasilien og gennem Amazonas, på sejlskibe, og med tog i Kina. Jeg har også rejst og til fods og i bil i Afrika i søgen efter vilde dyr, eventyret og natursten.”

DAVÆRENDE ERHVERVSMINISTER TROELS LUND POULSEN PÅ DELEGATIONSBESØG I DUBAI MED STORE DANSKE VIRKSOMHEDER, DI, UDENRIGSMINISTERIET OG SUSAN MOSER (BAGERST, MIDTEN).

I de mere end 30 år, Susan Moser har arbejdet med natursten, har hun besøgt virksomheder, stenbrud og byggepladser i mange af verdens lande. For tiden opholder hun sig meget i Mellemøsten med rådgivning om brug af natursten i meget store byggerier.

Når man kan grine med mennesker, man møder i et fremmed land uden at tale samme sprog,  forstår man vores inderste menneskelige værdier er ens – uanset race, opvækst, køn og religion.”

”Jeg har altid fået nogle kæmpe oplevelser med de lokale og nogle er blevet til varige venskaber. Noget af det bedste, man kan opleve, er at få sig et godt grin med mennesker, man møder i et fremmed land – uden at tale samme sprog. Så forstår man, at vores inderste menneskelige værdier er ens – uanset race, opvækst, køn og religion,” siger hun.

SUSAN MOSER NØJES IKKE MED DIREKTIONSKONTORERNE. HUN BESØGER LØBENDE BYGGEPLADSERNE OG SIKRER, AT NATURSTENSBEKLÆDNINGERNE ER HELT EFTER BOGEN.

29 forskellige stentyper

The Galleria Mall’s nye udvidelse, indkøbscentret,  rummer 400 modebrands og 100 forskellige restauranter.

”På The Galleria har vi brugt over 29 forskellige stentyper med overflader i mange udtryk og sammenhænge. Der er brugt marmor, kalksten, kvarsit og granit både på de udvendige facader, indvendige gulve, indvendige facader, VIP-toiletter, badeværelser og andre faciliteter. I designet af mønstret til de indvendige, større gulvarealer har jeg påvirket løsningerne for at sikre kvalitet, bæredygtighed og pris i produktion af marmor fra bruddene. I forhold til det æstetiske udtryk og holdbarhed er der valgt natursten fra lokalområdet til de udvendige facader for at prioritere bæredygtigheden,” siger Susan Moser.

”Under hele processen, hvor de fleste sten er leveret til Emiraterne og løbende indbygget i indkøbscentret, har jeg det overordnede ansvar for, at entreprenøren overholder aftalerne om stenenes herkomst, kvalitet, håndtering og placering. Jeg er naturstens-supervisor for en gruppe arkitekter fra bygherrens overordnede rådgiver Aecom i Abu Dhabi, som bl.a. følger mine retningslinjer for de prøveudlægninger, vi laver af alle stenene, før de indbygges.” 

Vigtigt med uddannelse og udvikling

Selv om hun er en af verdens førende eksperter i natursten, har Susan Moser altid haft ide om, at det er vigtigt at sikre sin fortsatte karrieremæssige udvikling gennem uddannelse og læring. Ud over en merkonom i eksportsalg fra Niels Brock har hun taget et Executive Management Programme på INSEAD og en Mini MBA på AVT Business School.

”Lige nu er jeg ved at finde nye veje, så jeg kan ekspandere min virksomhed. Jeg har netop aftalt med Kvinder I Bestyrelser at få mit næste advisory board, så jeg har et kompetent team til at få lagt en ny strategi. Problemet er i den forbindelse, at der ikke er så mange på verdensplan, der har specialiseret sig i min niche. Derfor er det svært at finde medarbejdere med den rigtige baggrund. Jeg kan tænke mig at udvikle brugen af natursten i dansk byggeri og således give min virksomhed en bedre placering på det danske marked. Vi er ved at fuldføre et nyt hovedkvarter i Danmark, i Gilleleje, med repræsentative faciliteter, så vi kan invitere gæster fra hele verden ”med hjem”. Måske ville jeg have større muligheder i udlandet. Jeg har nu boet sammenlagt 15 år i Italien, Uruguay, Brasilien og England, så det er prøvet,” konstaterer Susan Moser.

NÅR MAN ER I KVINDELIGE EVENTYRERS KLUB, GØR MAN IKKE BLOT SIT BEDSTE. MAN GØR, HVAD DER ER NØDVENDIGT.

Illustrationer: Privatfotos/Susanne Moser

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.