Paris-borgmester: Bøde for at udnævne for mange kvinder til ledende poster

Den parisiske viceborgmester Audrey Pulvar bliver interviewet af BBC News: Paris mayor mocks 'absurd' fine for hiring too many women - BBC News

Resumé: Den omvendte verden. Den socialistiske borgmester Ana Maria ”Anne” Hidalgo skal på vegne af de parisiske myndigheder modtage bøde på €90,000 eller 670.000 DKK fra ministeriet for offentlig service for at overtræde lov om ligestilling i ansættelser: Udnævnte 11 kvinder og fem mænd til ledende poster. ”Det vil være mig en ære at betale bøden. Den er absurd, unfair, uansvarlig og farlig,” siger hendes viceborgmester Audrey Pulvar til BBC.

Publiceret 20. december 2020 – Redigeret af Peter Horn – Webredaktør: Lucas Kanno Kastberg

Det har vakt opsigt over det meste af verden: Med udnævnelsen af 11 kvinder og fem mænd 11 i 2018 er der i Paris sket et brud på en national lov fra 2013, der skal bringe balance i ligestilling ved ansættelser. Myndighederne i Paris er således blevet præsenteret for en bøde på €90,000 eller 670.000 DKK for overtrædelsen.

Den ansvarlige borgmester Ana Maria ”Anne” Hidalgo:
”Jeg er lykkelig over at kunne fortælle, at vi har fået en bøde.”

Loven fra 2013 betyder, at maksimalt 60% af alle nye udnævnelser til ledelse I den offentlige sektor må gå til et bestemt køn. Borgmester Hidalgo ansættelser omfattede 69% kvinder. På et byrådsmøde spøgte den socialistiske borgmester: “Ledelsen af dette rådhus er med ét blevet alt for feminint.” Hun understregede betydningen af at udnævne flere kvinder end mænd for at accelerere udviklingen mod større lighed.

Hendes viceborgmester Audrey Pulvar siger til BBC, at ”det vil være mig en ære at betale bøden. Den er absurd, unfair, uansvarlig og farlig”.

Ministeren: Den overordnede balance skal holdes

Amélie de Montchalin – her på C News: ”Loven er ændret siden 2018.” Nu er det altså ikke længere helt så ulovligt at udnævne for mange kvinder… Amélie de Montchalin invitée d’Olivier Galzi – Bing video

Den ansvarlige minister, Amélie de Montchalin, svarede på Twitter, og understregede, at loven var blevet ændret siden 2018. I 2019 blev bøderne for at udpege for mange kvinder I offentlig tjeneste, så længe den generelle balance ikke blev påvirket. Hun inviterede borgmester Hidalgo til at drøfte udnævnelser af kvinder i offentlige embeder og sagde, at bøden vil rette sig mod ”konkrete handlinger”. 

Baggrund for borgmester Anne Hidalgo

Ana Maria Hidalgo , født 1959, er en spansk-fransk politiker, som siden det franske kommunalvalg i 2014 har været borgmester i Paris, som den første kvinde i dette embede. Som medlem af Socialistpartiet siden 1994 var hun viceborgmester under borgmester Bertrand Delanoë (2001–2014), og hun har siden marts 2001 repræsenteret 15. arrondissement i Paris’ byråd. I januar 2016 blev hun valgt som første vicepræsident for den da nyoprettede stor-parisiske region Métropole du Grand Paris.  


Læs mere: www.bbc.com