Overlæge: Kvindelige ledere forlænger livet ved at kende deres biologiske alder

Publiceret 17. december 2019  

af Peter Horn  

RESUMÉ– Speciallæge Christian Lange redder et stigende antal ledere fra hjerte-karsygdomme foranlediget af stress og usund levevis på sin klinik Hjertelaege.dk i hjertet af København. ”Det er ofte de kvindelige ledere, der får mændene til at komme. For de fleste er det en god oplevelse af få målt deres biologiske alder og rent faktisk opleve, at den ved en fornuftig indsats ofte kan ligge op mod 10 år under den alder, der står på dåbsattesten,” siger Christian Lange

Et stigende antal ledere er under så hårdt pres med stress, jag og usund levevis, at de er rykket op i risikogruppen af potentielle hjerte-karsygdomme, blandt dem blodpropper og hjerneblødninger. Det konstaterer overlæge Christian Lange fra specialklinikken Hjertelaege.dk. Samtidig konstaterer han, at især kvindelige ledere er gode til at gennemføre såkaldt forebyggende sundhedstest af den samlede tilstand, der også omfatter en ultralydsscanning, der kan fastslå den biologiske alder – altså den fysisk tilstand – der ofte er vigtigere end den alder, der vil fremgå af dåbsattesten.

”Med scanningen kan vi nøje fastslå den fysiske tilstand og dermed også gøre noget ved de forhold, der spiller både positivt og negativt ind. Et stort arbejdspres med stress og usund levevis med mange rejser og skiftende tidszoner, hurtige måltider, for lidt søvn og mange bekymringer kan udgøre en farlig kombination. Omvendt kan det modvirkes af den rigtige mad og drikke, masser af motion, søvn og en fornuftig uddelegering af visse arbejdsopgaver. Mange vil opleve, at de med nogle få lægelige greb kan skære 10 år af den biologiske alder, og hvis man er 50, 60 eller 70 giver det et helt andet velvære og velbefindende,” konstaterer Christian Lange. Han har praktiseret i mere end 25 år som specialist i hjerte-kar sygdomme på hospitaler i ind- og udland.

” Når man er fyldt 55 år, er risikoen for at udvikle en hjerte-kar-sygdom 67 procent hos mænd og 66 procent hos kvinder. Det fremgår af en opgørelse fra Hjerteforeningen. Generelt er hjerte-kar lidelser den sygdom, næstflest danskere dør af – kræftsygdomme er nummer et – men åreforsnævring i hjertet er den enkeltsygdom, som flest danskere dør af.”

Kvindelige ledere går forrest

På klinikken har Christian Lange konstateret, at det ofte er kvindelige ledere, der kommer først. Ikke kun, fordi de gerne vil, men fordi et stigende antal af de større virksomheder kræver, at deres ledere på de øvre poster gennemgår et sundhedstjek – både at hensyn til sig selv og virksomhedens ledelsesmæssige kontinuitet. Tjekket tager et par timer og omfatter bl.a. blodtryk og puls, blodprøver for nyre- og leverfunktion, saltbalance, stofskifte, langtidsblodsukker og kolesteroltal, hjerterytme EKG, ultralydsundersøgelse af hjertet (ekkokardiografi) om funktion af hjerte og hjerteklapper, ultralydsundersøgelse af halskar for åreforkalkning, ankel-arm-blodtryksmåling for undersøgelse af blodgennemstrømning til benene og lungefunktion.

”Klinikken har certifikat på også at være et hospital,” konstaterer overlæge Christian Lange, Hjertelaege.dk.

”Sundhedstjekket betyder, at man enten kan få bekræftet, at man er i fin form eller også, at man ved at justere på sin livsform kan komme det. Mange – både kvinder og mænd – bliver vildt glade, hvis de får at vide, at de biologisk er otte til 10 år yngre end cifrene i deres cpr-nummer. Det giver dem mod på meget mere – og også til at gøre mere ud af sig selv. Bevidstheden om, at man er rask og rørig spiller helt klar ind på både det ydre og det indre. Mange bliver fyldt med en halt anden form for energi,” siger Christian Lange.

Overlægen mener, at der også er håb for de personer, der efter ultralydsscanningen falder ud til den anden side og er måske mere end 10 år ældre end den biologiske alder.

”Vi har gode resultater med at hjælpe en række af disse ledere til en bedre tilstand ved bl.a. at ordinere anden kostsammensætning med en diætist, forskrive større fysisk aktivitet i hverdagen og et lidt andet arbejdsforløb,” siger Christian Lange.

”Sundhedstesten er ganske omfattende og vil ikke alene gennem blodtests og forskellige målinger afsløre bl.a. prædiabetes, forhøjet blodtryk og kolesterol, men også den fysiske alder i modsvar til den kalendermæssige alder. Man kan således finde ud af, om man ”holder sig godt” og måske fysisk er en del yngre end dåbsattesten siger, eller om man skal omlægge bl.a. kost og levevis radikalt,” siger overlægen.

”Sundhedstjekket fortæller bl.a., om man er yngre end cifrene på sit cpr-nummer. Det giver mange mod på en mere aktiv livsførelse, og det i sig selv øger den positive tilstand endnu mere,” siger overlæge Christian Lange.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.