Nu må Danmark følge med: Det hedder bestyrelsesleder – ikke formand eller forkvinde

Resumé: Chair of the Year – Årets Bestyrelsesleder – vil skabe ”ligestilling” mellem betegnelserne for ledere af bestyrelser i Norden. ”Danmark bør slippe sine kønsdiskriminerende titler,” siger prisens stifter, bestyrelsesanalytiker Gunnar Eckbo, Styreinformasjon AS. 

Publiceret 19. august 2022. Af Peter Horn – Webredaktør: Team

Siden prisen Chair of the Year blev stiftet i Norge i 2000, har prisens stifter, bestyrelsesanalytiker Gunnar Eckbo, Styreinformasjon AS i Oslo, kæmpet for at få indført en kønsneutral betegnelse for en leder af en bestyrelse i Danmark, hvor prisen nu uddeles for 15. gang.

Rod og kønsdiskriminerende: ”I de andre nordiske lande har man gode betegnelser – på norsk styreleder og i Sverige ordförande. I Danmark har man hårdnakket fastholdt først bestyrelsesformand – og siden bestyrelsesforkvinde. Det er noget rod og faktisk er titlerne også kønsdiskriminerende,” siger Gunnar Eckbo. 

Prisen er stiftet for at øge bevidstheden om bestyrelsers rolle i at skabe langsigtede værdier for virksomheders aktionærer og interessenter. Udvælgelsen sker af en jury og fremadrettet på 16 kriterier – de to nye er ”strategiske perspektiver i en omskiftelig verden” og ”implementeringen af de 17 Bæredygtige Udviklingsmål (SDG)”. 

 Bestyrelser er kønsneutrale: ”At lede en bestyrelse har ikke noget med køn at gøre. Hvervet skal udføres, så organisationens værdier optimeres og fremtidssikres. Om en mand eller kvinde er bestyrelsesleder, er op til en virksomheds ejere – i hvert fald i Danmark, hvor man jo ikke politisk har vedtaget kvoter,” siger Gunnar Eckbo. 

Gunnar Eckbo fremhæver, at ”i de 14 år med Chair of the Year i Danmark har vi valgt én kvinde som vinder. Det svarer til lidt over 7 procent (fra 2007). I Norge er det 15 procent (fra 2000). Og i Sverige 27 procent (fra 2008), mens det i Finland har været 0 procent (fra 2007). Nordic Chair of the Year har 9 procent kvinder som vindere (fra 2008)”. 

Styreinformasjon har også stiftet Women’s Board Award, der skal fremme flere kvinder som bestyrelsesledere. Prisen uddeles i Danmark, Norge, Sverige og Finland samt i Schweiz.  

Læs mere: www.styreinfo.no