
Resumé: Der er ikke noget nyt i at søge at sælge politik som vaskepulver. Men når sæben skal vaske et brand rent i Atlanterhavet, kræver det store mængder. Den tidligere statsminister må have vurderet, at det kan rebrande ham fra ”fadbamse” og ”grådig” til ”eventyrer” på en tre ugers feriesejlads – betalt af skatteyderne. En anden tidligere statsminister sagde nej til både det og ”Vild med dans”. Det havde en anden forklaring.
Publiceret 11. april – Kommentar af brandingekspert Peter Horn – Webredaktør: Lucas Kanno Kastberg
Politik er generelt mere egocentreret end nogensinde. Frem for at sælge “varen” gennem partiets program og holdninger er der en klar tendens til, at de politikere, der markerer sig bedst hos vælgerne, går efter identitets- og popularitetsmatch.
Lars Løkke Rasmussen – nu fra løsgænger i Folketinget til partiejer – har med ”Over Atlanten”, der i tidligere målinger har 30.000-67.000 seere på Kanal 5, sikkert ret kynisk analyseret den samlede mediedækning og ud fra det vurderet, at det kunne skabe en rebranding fra ”fadbamse” og ”grådig” til ”eventyrer” ved at sidde i en båd i tre uger – betalt af Folketinget og dermed vælgerne. Det samlede regnestykke vil derfor være fra ”fadbamse” til eventyrer og sandsynligvis ”hajføde” for medierne og befolkningen, når programmet kører. Det tjener til orientering, at en anden tidligere statsminister, Helle Thorning-Schmidt, har sagt fra til både ”Vild med dans” og ”Over Atlanten”. Hun har ikke længere en politisk ambition, men går i stedet bestyrelsesvejen. Hos bl.a. Vestas får man i bestyrelsen ikke points for at deltage i realityshows. Denne seriøsitet kunne mange politikere tage ved lære af.
Deler vælgerne som Donald Trump
Lars Løkke Rasmussen deler de danske vælgere – ligesom Donald Trump i USA gjorde det. Hans uværdige afgang fra magtens centrum i dansk politik hænger stadig ved, ligesom hans mange ”møgsager” også er en belastning for hans mulige, fremtidige politiske karriere.
Politikere, der vil brandes for enhver pris, følger Simon Spies’ ”Al omtale er god omtale”. Undersøgelser har vist, at et navn, der eksponeres i forbindelse med en skandale, ofte kan blive hængende og med tiden derfor opnå at vende fra negativt til positivt. Nogle gange kan det naturligvis blive så pinligt – også i et af de mere eller mindre syntetisk udtænkte tv-programmer – at resultatet bliver tåkrummende.
Politikernes kamp om ”sig navnet”-effekten
Politikere, der deltager i realityprogrammer, opnår ”sig navnet-effekten”, men kan også risikere, at de kan miste ansigt, hvis de fremstår som tabere i et program. Vi har det jo med at elske vinderne og hade taberne, fordi de ikke lever op til forventningerne. At blive sejlet over Atlanten som Lars Løkke Rasmussen har gjort det, er i sig selv ikke noget større præstation, når mandskabet ombord er professionelle. Det har jo i hundredvis af danskere gjort mellem år og dag. Lars Løkke har sikkert spekuleret i den samlede opmærksomhedsværdi, nu hvor han ikke kan gøre sig gældende i den politiske indercirkel.
Kritikken af, at Lars Løkke Rasmussen har modtaget løn fra Folketinget, mens han sejlede over Atlanten, vil uden tvivl bliver gentaget af nogle medier, mens andre vil glæde sig over, at han så ”ikke gjorde nogen skade” i de tre uger, han var afsted. Generelt vil vælgerne nok ”straffe” politikere, der ikke passer deres arbejde. Men – stiller Lars Løkke Rasmussen ikke op, kan han jo dybest set være ligeglad. Og gør han, vil han sikkert opleve ”sig navnet”-effekten. Han gør i hvert fald sit til, at han ikke bliver glemt af vælgerne.
Peter Horn er brandingekspert og har skrevet bøgerne ”Personlig branding”, ”Brænd igennem”, ”Top og Mind” og ”Personal Branding”. Han er direktør i managementvirksomheden Peter Horn & Co. og har holdt forelæsninger, workshops og konsultationer i personlig branding fra Grønland til Australien. Stifter af organisationen KIB – Kvinder I Bestyrelser, der fremmer kvinder i ledelse og bestyrelser.
Læs mere: www.peterhorn.dk – www.kvinderibestyrelser.dk