Hjertelæge: Flere vil forebygge blodpropper

”Mange vil gerne have en biologisk dåbsattest. De får på den måde at vide, om de er ”yngre” eller ”ældre” end deres alder,” siger overlæge Christian Lange, Hjertelaege.dk.

Resumé: Over 12.000 rammes årligt at en blodprop eller en blødning i hjernen. Flere vil søge at undgå hjerte-kar sygdomme gennem forebyggende undersøgelse og behandling. ”Mange vil gerne have en ”biologisk dåbsattest” for at kende det aktuelle velbefindende,” siger overlæge Christian Lange, der leder specialklinikken Hjertelaege.dk i det indre København.

En overlæge med speciale i hjerte-kar sygdomme oplever i sin klinik i København, at et stigende antal mænd og kvinder ønsker at forebygge risikoen for blodpropper eller hjerneblødninger. Det er der kommet ekstra fokus på efter prins Joachim blev ramt af en blodprop i hjernen – det sker for over 12.000 årligt – og ny viden om forebyggelse betyder, at personer i alle aldre kommer til et forebyggende sundhedstjek.

”Det har gennem en del år været almindeligt, at personer i ledende stillinger en gang om året skal gennem en helbredsundersøgelse. Det sker ikke blot for at sikre dem, men også for at sikre virksomheden mod ubehagelige overraskelser i forhold til den ledelsesmæssige kontinuitet. Det nye er, at også mennesker i alle positioner nu gennemgår et sundhedstjek for at sikre sig mod ubehagelige overraskelser og få en ide om, hvordan de kan sikre sig bedre mod hjerte-kar lidelser,” siger overlæge Christian Lange, der driver sin avancerede klinik i hjertet af København, i Store Kongensgade.

Får testet den biologiske alder
Udover at få tjekket omstændigheder, som øger risikoen for at få en blodprop som bl.a. rygning, overvægt, mangel på motion, kolesterol, for meget alkohol, dysreguleret sukkersyge, forthøjet blodtryk og uregelmæssig hjerterytme kan man også få testet sin biologiske alder.

”Det er nu muligt at måle den biologiske alder digitalt gennem en særlig scanning. På den måde kan man supplere den almindelige dåbsattest, der oplyser en alder, men en biologisk dåbsattest, der fastsætter ens alder i en fysisk sammenhæng. Nogle mennesker kan rent fysisk være op til over 10 år yngre end den alder, der fremgår af fødselsattesten. Desværre er det fortsat snarere undtagelsen end reglen. Heldigvis kan de fleste sætte ind overfor de fleste mulige skavanker, hvis de bl.a. ændrer livsførelse og er mere påpasselige med, hvad de spiser og drikker, ligesom det også er vigtigt med vedvarende motion,” konstaterer Christian Lange.

”Vi får et stigende antal henvendelser fra mennesker, der ønsker at gennemgå en forebyggende undersøgelse og nogle gange også behandling,” fortæller hjertelægen.

Vigtigt at regulere livsstilen
Nogle gange er det ikke nok at ændre livsførelse. I visse tilfælde skal der samtidig ske medicinsk behandling samtidig med regulering af livsstilen. ”Jeg har inden for relativ kort tid oplevet flere, der ved en omlægning af livsførelse, medicinsk behandling og ikke mindst vedvarende motion har været i stand til at ”forynge” sig selv med et pænt antal år. Derved opnår de ikke blot en langt større livskvalitet. De giver også ofte glæde videre til familie og venner, fordi de har langt større energi og gå-på-mod end tidligere. Samtidig kan de også opnå en anden robusthed i deres arbejdsliv, fordi de plages mindre af stress, ligesom de også tager selv meget udfordrende påvirkninger langt mere roligt,” siger hjertelægen.

Læs mere:
www.hjertelaege.dk

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.