Nytårsforsæt: Forebyggende undersøgelse skal sikre helbred

Måling af halspulsåren indikerer den biologiske alder. Det er et stærkt signal om sundhedstilstanden, konstaterer overlæge Christian Lange.

Om nytårsforsæt: I Babylonien for 4.000 år siden handlede det om at aflevere lånte genstande. I antikkens Rom om at være god ved andre. I kristendommen om bønner og faste. I dag om personlige mål. Mest populære er vægttab, motion, rygestop, dating og mindre alkohol. Det meste dækkes af en forebyggende undersøgelse af helbredet – som det vil fremgå af nedenstående artikel:

Resumé: Den midlertidige lukning af fitnesscentre på grund af Covid-19 får flere til at søge forebyggende undersøgelse i hjerte-karsygdomme. Det melder overlæge Christian Lange, der oplever større tilstrømning af private patienter til sin specialklinik Hjertelaege.dk i Store Kongensgade i København. ”Undersøgelserne omfatter ud over et generelt tjek også en fastsættelse af den biologiske alder, som angiver, hvor godt man holder sig,” siger overlægen.

Publiceret 1. januar 2021 – Af EM – Webredaktør: Lucas Kanno Kastberg

Over 1.350 fitnesscentre med omkring 1.000.000 brugere er midlertidigt lukket på grund af Covid-19 og det får flere midaldrende og ældre til at søge forebyggende undersøgelse i specielt hjerte-karsygdomme. Det oplyser overlæge Christian Lange, der har registreret en øget tilstrømning af private patienter i sin specialklinik Hjertelaege.dk i København.

”Patienterne kan være ængstelige, fordi de ikke længere har samme mulighed for at holde sig i form og ønsker derfor et tjek, så de kan vide sig udenfor farezonen. Hjerte-kar sygdomme kan ramme som et lyn og hvis man ikke holder sig i form, øges risikoen. Derfor synes mange, at det er en god ide at gennemgå en forebyggende undersøgelse, så de får konstateret deres faktiske form,” siger Christian Lange.

Overlæge Christian Lange har oplevet en øget tilstrømning af patienter, der vil have et forebyggende tjek efter fitnesscentrene har måttet lukke på grund af Covid-19 restriktionerne. Selv om man som disse to tvillinger og sygeplejersker er helt ens i DNA’et, kan der ved livsførelse være store forskelle i helbredstilstanden.

Kort ventetid for forebyggelse
Der er normalt op til 16 ugers ventetid på behandling for hjerte-kar lidelser hos Hjertelaege.dk. Klinikken har imidlertid en særlig aktivitet for forebyggelse, og derfor kan patienter, der ønsker at gennemgå denne form for undersøgelser, komme hurtigere til.

Mere end halvdelen af danskere over 55 år rammes af en hjerte-kar-sygdom. Over 500.000 danskere lever i dag med hjerte-kar-sygdomme, der med en tidlig diagnose kunne være behandlet og ofte undgået.

”Heldigvis kan langt de fleste hjerte-relaterede sygdomme opdages og behandles i tide. Det kræver blot et grundigt eftersyn indvendigt og lige dér er vi erfarne specialister. Faktisk viser de nyeste tal, at mindst 80% af alle tilfælde af hjerte-kar-sygdomme kunne være undgået ved rettidig forebyggelse,” siger overlægen.

På klinikken arbejdes fokuseret og med tidlig opsporing af åreforkalkning i hjerte og blodkar.

Vigtigt at kende sin biologiske alder
”Undersøgelsen inkluderer ultralydsscanning af hjertet, halspulsårerne og legemspulsåren aorta. Undersøgelserne er enkle, hurtige og giver udover en direkte indikation over tilstanden af patientens blodårer også en ide om den biologiske alder. Vi har eksempler på, at patienter ud fra den viden har indledt en proaktiv indsats imod livsstilssygdomme. Kost er en vigtig faktor for udviklingen af livsstilssygdomme og vi har i klinikken en diætist, der kan hjælpe med at udvikle og fastholde gode kostvaner, ligesom vi også kan anbefale enkle former for motion. Det betyder, at man kan holde sig sund og rask og være i god form, når man kan vende tilbage til fitness centret. Arbejder man med sin biologiske alder, kan den reduceres positivt med fem til 10 år. Det har stor betydning, når man er ude over den første ungdom,” siger Christian Lange.

Specialklinikken Hjertelaege.dk er KIB vækstvirksomhed og har et advisory board på tre medlemmer fra KIB – Kvinder I Bestyrelser.

Læs mere:  www.hjertelaege.dk