
Resumé: Birgit Pichat har en spændende erhvervskarriere bag sig. Advokat og senere leder i internationale virksomheder med en MBA i bagagen. Men i 2011 besluttede hun at realisere sin drøm og etablerede Vores Franske, der handler med vin, mad og sæber – og oveni som vinbarer i Farum og Frederiksberg serverer nøje udvalgte franske retter. Med sin kompagnon Mads Jensen har hun nu fået udgivet ”Bogen om ærlige vine”, der har spændende gæsteskribenter.
Publiceret 15. juli 2022. Af Peter Horn – webredaktør: Lucas Kanno Kastberg
Da Birgit Pichat læste jura, var drømmen at blive advokat. Men hun ville mere, og læser man hendes CV, var hun få år senere vicepresident i Ericsson Hewlett-Packard Telecommunications, en karriere, der bl.a. bragte hende til Nordamerika og Frankrig, hvor hun også tidligere havde taget en MBA. Tilbage i Danmark med en fransk mand blev hun chief operation officer i Alta A/S, derefter chief executive officer i Lingtech A/S og siden sluttede hun efter forskellige poster som head of marketing operations EMEA i Experian. I dag har hun fortsat en enkelt bestyrelsespost i en virksomhed. Den har hun haft siden 2008.
“I 2011 følte jeg ikke længere at mit arbejde i det etablerede erhvervsliv gav mit liv det indhold, som jeg ønskede, og jeg besluttede i stedet at etablere min egen virksomhed, der skulle basere sig fra franske produkter. Jeg har altid interesseret mig for vin, en interesse jeg nok primært har fra min farmor. Efter mødet med små ærlige vinbønder fandt jeg ud af, at arbejdet med vin i den grad gav mening for mig, og jeg besluttede at det skulle være omdrejningspunktet mit liv. Det skete i 2011. Jeg startede beskedent i et lille butikslokale i Farum – med den lokale bedemand som nabo. Det gik efter nogen tid så godt, at jeg kunne etablere en egentlig vinbar i større lokaler på Hovedgaden. Og med gode rådgivere og et advisory board fik jeg mod på at ekspandere yderligere,” fortæller Birgit Pichat.
Tilværelsen som entreprenør byder på mange og uventede oplevelser. På plussiden er de mange venskaber med små franske vinbønder og produktionsvirksomheder, vin- og madinteresserede kunder og mulighederne for at benytte sine mange kompetencer på en helt ny måde. På minussiden har især været kampen for at få et plus på bundlinjen, de mange investeringer og det svære i at finde kompetente medarbejdere.

At skrive bogen gav optimisme
”Vi kan ikke fremstå som vineksperter, hvis vi ikke kender vinene og deres historik til mindste detalje. Det stiller store krav til vores medarbejdere. Heldigvis har jeg fået en kompagnon. Han henvendte sig i 2020 og har været med siden – med stor indsigt i vine og madlavning – samt ikke mindst markedsføring på de sociale medier. Da det så sortest ud under corona-pandemien fandt vi ud af, at der måtte være noget, der kunne give optimisme. Og da var det, at vi fandt på at skrive ”Bogen om ærlige vine”. Der skulle også researches, så det blev til ture til Frankrig, hvor vi også fandt ny inspiration til vores vinbarer. Da vi ikke skulle være de eneste optrædende i bogen, inviterede vi en række spændende gæsteskribenter. Derfor kan man i bogen møde bl.a. Jacob Binzer (D-A-D), Pontus Elofsson (Noma), Lars Juul (La Glace), østersmesteren Jonas Harboe, Ana Omazic (Alchemist) og Talia Richard-Carvajal (Hart Bageri), der bidrager i forskellige kapitler,” siger Birgit Pichat.
Vinene spiller hovedrollen
I mange kogebøger er det vinene, der skal passe til maden. I ”Bogen om ærlige vine” er det omvendt: Maden skal passe til vinene, og når man ”drikker ærlig vin, kan du smage den vinmark, den kommer fra. Forfatterne holder sig til vine, der er økologiske, biodynamiske og naturlige. Og dermed – ærlige.
”Når man som jeg ofte laver mad til vin, får man i den grad en åbenbaring. Umanipulerede vine fremstår vældigt fleksible, når de skal kombineres med mad. Syren, renheden, deres nerve og det, at de er levende, gør, at de favner utrolig bredt, når man sætter dem til mad. Jeg ved godt, det kan lyde frelst, men jeg kan simpelthen fornemme energien hele vejen fra marken ind i flasken og ned i mit glas og ind i mit hjerte, og er sammensætningen rigtig, bliver man uendeligt glad,” siger medforfatteren Mads Jensen.
Bogen giver indsigt i, hvad filtrering, sprøjtning, gær og svovl gør ved vinen. Forfatterne opfordrer til, at man stopper med at drikke konventionelle vine og undersøger på nettet, hos vinhandleren eller hos selve producenten, hvor meget de filtrerer, sprøjter markerne, bruger kunstigt gær og svovler. ”Det er den eneste vej til at finde ud af, om vinen er nogenlunde ren og ærlig”, fremgår det.
Bogen tager læserne med på en unik rejse til nogle af de franske vinbønder, der laver vinen. De fortæller, hvad der driver dem, hvorfor de accepterer mindre udbytter, hvad filosofien bag deres vine er, og hvordan de ser på fremtiden. Så oveni vine og opskrifter får man spændende fortællinger fra de virkelige vinbønder om deres vinstokke, marker og fremstillingsmetoder.

Vi skal vokse – med måde
Birgit Pichat vil gerne videre med sin mission, at udbrede kendskabet til og brugen af ”den ærlige vin” – tilsat god mad.
”Min kompagnon og jeg vil gerne se en vækst – det kan være nye vinbarer, en bisto eller andre spændende vinrelaterede aktiviteter. Men det skal ske med måde, det vigtigste er, at vi har hjertet med og stadig synes det er sjovt. Det vi laver er helt sikkert en livsstil, og et nyt sted skal være på det helt rigtige sted. Som da vi fandt stedet her på Frederiksberg, Godthåbsvej, der i dag ligger lige overfor Metroen i Aksel Møllers Have. Så er det nemt for kunderne at komme til og fra, og man skal ikke tænke over, om man får et glas eller to for meget i forhold til at køre bil.”
Bogen om ærlige vine
219 sider
Bogen om ærlige vine – Muusmann Forlag (muusmann-forlag.dk)
ISBN – 978-87-94258-08-1
Vejl. pris 299,95 DKK
Læs mere: www.voresfranske.dk