Færing ny Nordisk Råd-direktør: Fælles e-ID skal fjerne grænserne

Nordisk Råds nye direktør, Kristina Háfoss, ønsker at nordboerne skal se den konkrete nytte af samarbejdet.(PR-foto: Charlotte de la Fuente)

Resumé: Kristina Háfoss, 45, fra Færøerne har nået meget i sit liv. Minister, lagtingsmedlem, afdelingschef i et forsikringsselskab, bankøkonom og eliteidrætsudøver. Nu vil hun som direktør for Nordisk Råd bidrage til et tættere nordisk samarbejde med fri mobilitet.

Publiceret 7. februar 2021 – Af Peter Horn – Webredaktør: Lucas Kanno Kastberg

Nordisk Rås har fået ny direktør. Kristina Háfoss tiltrådte 1. februar ved Nordisk Råds sekretariat i København. Arbejdsstedet er Nordens Hus, Ved Stranden 18, og hun er klar på de udfordringer, hun vil møde i jobbet. Bopælen er Torshavn og den danske hovedstad, hvor hun har mand og fire børn.

Den uddannelsesmæssige baggrund er cand.polit. og cand.jur ved Københavns Universitet samt CBA-uddannelse – Certificate in Business Administration. Resultat- og erfarings-CV’et omfatter: Økonom i Landsbanka Føroya 2004-2005, økonom og projektleder i Føroya Banka 2006, afdelingschef i Tryggingarfelagið Føroyar, Betri pensjón og TF Holding 2007-2011 samt rådgiver og compliance officer 2011-2015. Medlem af flere bestyrelser i færøsk erhvervsliv, og formand for det færøske jurist- og økonomforbund.

Det politiske håndværk er i orden: Medlem af Færøernes Lagting i flere omgange, sidst 2019-2021, minister for kultur, uddannelse og forskning 2008 og finansminister 2015-2019. Parlamentsmedlem i Vestnordisk Råd 2019-2021.

Som den højeste embedsmand i Nordisk Råd skal hun nu bidrage til at føre det nordiske samarbejde ud af Coronakrisen – nogle vil sige klinke skårene. Pandemien har medført store prøvelser for samarbejdet.

”Jeg vil se fremad og tror, at krisen kan styrke samarbejdet. Nu har vi set, hvad der kan ske under en krise, og det kan bidrage til, at vi fremover kan udvikle fælles nordiske løsninger,” siger Kristina Háfoss.

Den frie bevægelighed skal tilbage
Kristina Háfoss er en varm fortaler for den frie bevægelighed i Norden. Alle grænsehindringer, der bremser mobiliteten, må gerne forsvinde.

”Vi have fokus på de boirgere, der ønsker at arbejde, studere og drive virksomhed på tværs af grænserne. Det nordiske samarbejde skal gøre det let at flytte fra et land til et andet eller at bo og arbejde i to forskellige lande.”

Digitaliseringen et vigtigt værktøj i dette arbejde. Det har hun tidligere arbejdet med på nordisk niveau som minister med ansvar for digitalisering og implementering af elektronisk ID og digital infrastruktur på Færøerne. Hun nævner e-ID som et eksempel på digitaliseringens muligheder, når det gælder fri bevægelighed.

”Når vi får de nordiske e-ID-systemer til at fungere sammen, bliver det muligt for nordboerne at bruge deres nationale e-ID i de andre nordiske lande. Det ville være et stort skridt for at bekæmpe grænsehindringer,” siger Kristina Háfoss.

Skolerne: Større kendskab til Norden
KristinaHáfoss vil have det nordiske samarbejde ind i børn og unges verden: Mere undervisning om landene, historien, vores kulturen, sprogene og om det nordiske samarbejde. Der skal være mere fokus på, at samarbejdet ikke bare er et politisk projekt, men at det også har betydning for almindelige mennesker.

Hun fremhæver Nordens betydning som international frontløber, blandt andet når det gælder klimaspørgsmål, Arktis og demokrati.

To-for-en: økonom og jurist samtidigt


Et udvalg af det færøske Lagtings medlemmer og et enkelt medlem af landsstyret, Kristina Háfoss yderst th. I september 2015 opnåedes ligestilling med 50/50 i landsstyret (foto: Instagram).

Kristina Háfoss har haft en succesfuld karriere, siden hun i 1992 blev interesseret i samfund og politik ved det økonomiske sammenbrud på Færøerne. Det fik hende til at læse nationaløkonomi på Københavns Universitet. Samtidig læste hun jura, fordi hun ville forstå samfundet bedre. Hun gennemførte to uddannelser på den tid, det normalt tager at gennemføre én.

Kristina Háfoss, født Danielsen, har været medlem af det færøske lagting. Hun blev valgt første gang, da hun var 26 år – som den yngste kvinde nogensinde. Hun har været minister to gange, arbejdet i bankverdenen og været afdelingschef i det største færøske forsikringsselskab.

Hun har været elitesportsudøver, bl.a. på det færøske landshold i svømning, ungdomslandsholdet i volleyball og færøsk mester i løb. Hun har gået i musikskole som barn og ung, og spiller klaver.

I dag prioriterer hun sin familie, når hun ikke arbejder. Hun er gift og har fire børn.

Ansættelsen som direktør løber i 5+3 år. Kristina Háfoss efterfølger svenskeren Britt Bohlin, som havde posten fra 2014 til 2021.

Læs mere: www.Norden.org