Erhvervslivet og politikernes nytårsforsæt: Over 100 procent flere kvinder i topledelse

Der er masser af kompetente KIB-kvinder, der vil gøre videre karriere i ledelse og bestyrelser. Her fortæller bestyrelsesformand Jens Wittrup Willumsen om, hvordan man spiller sine kort i forhold til det.

Resumé: Det kan siges kort. Andelen af kvindelige direktører er ifølge Danmarks Statistik steget med 1% på fem år – til 15%. Andelen af kvinder i bestyrelser er på halvdelen af, hvad den burde være – 19% – i forhold til antal kvinder i erhvervslivet. Kvinderne har flertallet som vælgere – og bør gå sammen på tværs og kun stemme på politikere, der vil gøre noget ved situationen. Politikerne har muligheden fredag 29. januar med udgangspunkt i en forespørgselsdebat i Folketinget. Se hvad politikerne mener og læs mere om forespørgselsdebatten her: Politikere går efter topjob-opslag .

Publiceret 3. januar 2021 – Kommentar af Peter Horn – webredaktør: Lucas Kanno Kastberg

Midt i januar sidste år indledte KIB – Kvinder I Bestyrelser kampagnen ”Det mangler noget”. Vi havde gennemgået Økonomisk Ugebrevs seneste liste over virksomheder, der havde og ikke havde nået de mål og politiker, de selv havde sat for kvinders repræsentation i ledelse og bestyrelser og valgt 10 ud, der kunne tænkes at have brug for lidt hjælp til inspiration og forbedring.

Dem sendte vi en trebenet stol med en flot rød sløjfe og et pænt følgebrev, hvor vi fortalte, hvad kampagnen handlede om – og hvad bestyrelsesformand og administrerende direktør skulle foretage sig for at få det fjerde stoleben. Nemlig at tage et møde med KIBs daværende formand Gitte Maya Elsing og den nuværende, Annette Piilgaard og drøfte, hvad der kunne gøres.

Kampagnen godt modtaget
Kampagnen blev en ganske stor PR-succes i en lang række erhvervs-, dag- og fagblade, ligesom den også bl.a. kom i DR P1 Morgen. Indtil Covid-19 ramte, var der også godt gang i møderne -og de virksomheder, der mangler, følger vi op på i løbet af første del af 2021. Ikke for at genere, men for at hjælpe virksomhederne til at finde flere kompetente kandidater at vælge mellem. Primært kvinder, forstås.

Der har bl.a. været gode og konstruktive møder med PFAs administrerende direktør Allan Polack, AMBUs CEO Juan José Gonzalez og Jyske Banks ordførende direktør Anders Dam -og der er flere møder på vej.

AMBUs CEO Juan José Gonzalez og PFAs adm. direktør Allan Polack var blandt de erhvervsledere, der tog godt mod KIBs kampagne ”Det mangler noget!”.

KIB styregruppe hjalp konference i mål
Der blev først på året etableret en styregruppe med en halv snes medlemmer fra KIB, bestyrelse og sekretariat for at arrangere konferencen ALLE VINDER med alle de partier, der på det tidspunkt var repræsenteret i Folketinget. Den blev udskudt pga. Covid-19 fra 16. maj til 18. september og kom godt i mål, som det fremgår af videodokumentar.

Udfaldet var at få gennemført en forespørgselsdebat i Folketinget – først programsat til 8. december og siden udsat til 29. januar. Debatten kan ende med afstemning om et beslutningsforslag om indførelse af jobopslag af ledelses-og bestyrelsespositioner ved lov.

Andel af direktører steg kun 1% på fem år
Fra 2014-19 steg andelen af kvindelige direktører fra 14% til 15%. Kvinder i bestyrelser uændret 19%, fremgår det af opgørelse fra Danmark Statistik.

Kvinder bør udgøre 38% af direktioner og bestyrelser
Kvinder bør udgøre 38% af direktioner og bestyrelser – mod nu 15% og 19%. Beregning foretaget på grundlag af 1.100.000 mænd og 672.000 kvinder i private sektor med tal fra Danmarks Statistik. Potentialet mellem kvinder og mænd er stort set identisk ud fra en statistisk beregning af kandidaternes udvikling i de kommende år. Kandidater kan findes gennem Jobopslag ved lov.

2021-2030 skal være Kvindernes Årti

Det er i sidste ende ikke Folketinget, men befolkningen der bestemmer: Hvis man vil have afgørende indflydelse på ligestilling i bl.a. erhvervslivet, skal man gå på tværs af Folketingets partier: Kvinder havde ved sidste folketingsvalg i 2019 et flertal på 60.000 afgivne stemmer ift. mænd med 1.620.000 stemmer. Den kan være en overvejelse værd for de mange, der snakker i stedet for at handle. Det kan blive en stemmesluger ved det kommende valg for de politikere, der tør gå ind for, at perioden 2021-2030 sammen med verdensmålene vil være Kvindernes Årti. Med de udvidede markedsmuligheder gennem den bedre udnyttelse af hjernekapaciteten vil det være til fordel for den samlede mangfoldighed og for samfundsøkonomien.

Læs mere: www.executivemagazine.dk