Den amerikanske børs Nasdaq indfører diversitetsregler for noterede selskaber  

Nasdaqs hovedkontor I New York City markerer introduktionen af den bornholmske virksomhed Decideact på sin verdensberømte lysreklame. (foto: Pressemeddelelse)

Resumé: USAs næststørste børs Nasdaq har besluttet sig for at indføre bindende regler for køn og diversitetsmål for sine noterede selskaber.  Det omfatter bl.a. selskaber som Apple og Tesla, som skal have mindst to bestyrelsesmedlemmer med disse kvaliteter – eller også skal selskaberne forklare sig. I Danmark træder den socialdemokratiske regering forsat ”i vande” i forhold til en ny lovgivning, der frygtes at ende med det rene ingenting.

Publiceret 8. august 2021 – Af Redaktionen

Virksomheder noteret på Nasdaq, som omfatter teknologiske giganter som  Apple  (Otte iI bestyrelsen: tre kvinder og fem mænd) og  Tesla  (Ni I bestyrelsen: en kvinde og otte mænd), skal fremover have mindst to bestyrelsesmedlemmer, der opfylder mål for køn og diversitet. Ellers skal de forklare, hvorfor de ikke opfylder kravene.

Bestyrelserne skal inkludere en person, som identificeres som kvinde og en anden person som repræsenterer en underrepræsenteret minoiritet  eller LGBTQ+. Beslutningen kommer i kølvandet på klager over manglende diversitet i corporate America, fortæller BBC.

I henhold til en undersøgelse fra Nasdaq sidste år kunne mere end 75% af de noterede selskaber ikke indfri de foreslåede mål.

US Securities and Exchange Commission, som regulerer de finansielle markeder, godkendte fredag planen, hvorefter den vil være. bindende. Selskaberne vil få påbud om at udlevere statistikker om diversitet i relation til deres bestyrelser.

Større gennemsigtighed for investorer
SECs bestyrelsesformand Gary Gensler siger, at “disse regler vil give investorer bedre muligheder for at forstå Nasdaq-noterede selskabers tilgang til diversitet I bestyrelserne”.  

“Reglerne afspejler ønsker fra investorerne om større gennemsigtighed om de mennesker, der leder offentligt noterede selskaber og der er bred støtte til forslaget om at publicere diversitetsreglen.”

Med base i New York følger Nasdaq 3.300 aktier og er nummer to på listen over amerikanske Børsen, målt ud fra markedskapitalisering af handlede aktier – efter New York Stock Exchange.

Nasdaqs ledelse er blevet rost af demokraterne og nogle selskaber – heriblandt Goldman Sachs – for sin plan. Imidlertid har republikanerne kritiseret initiativet, som først blev luftet i december, noterer BBC.


Nasdaqs bestyrelse: Tre kvinder og syv mænd. Mest kendt i Norden er nok svenske Jacob Wallenberg. (Foto: Nasdaq)

Lovgivning: Dansk regering i problemer
I Danmark vil regeringen efter en større diskussion med støttepartierne og dele af oppositionen senest ved årsskiftet 2021-22 fremsætte et lovforslag, der generelt går ud på en stramning i reglerne for de nuværende måltal – og større fokus på ledelsesdelen. Ud fra det forslag, som partierne har modtaget, er der dermed ikke større ændringer i regeringens tilgang for at fremme underrepræsentationen.

Dermed er regeringen også sprunget fra sin støtte til et forslag, hvorefter alle bestyrelses- og ledelsesposter skal opslås offentligt. Et andet forslag, som fortsat ikke kan opnå flertal i Folketinget, er at indføre en kvoteordning efter norsk model, hvorefter børsnoterede selskabers bestyrelser skal omfatte minimum 40% af hvert køn.

Læs mere:
Statement from Nasdaq on SEC’s Approval of Board Diversity Disclosure Listing Rule | Nasdaq

Enhancing Transparency on Diversity | Nasdaq