Coop: Kvinde erstatter mand som kædedirektør

Resumé: Coop har med udnævnelsen af 42-årige Maria Beck-Tange til kædedirektør for Dagli’Brugsen nu to kvinder ud af fem i sin kædeledelse. Den anden er konstitueret i Irma. I bestyrelsen på ni er der to kvinder – den ene valgt på generalforsamling, den anden af medarbejderne. I koncerndirektionen på fem er alle med den nye CFO nu mænd. Det undrer fortsat, at COOP ikke har kunnet skabe større ligestilling i topledelse i modsætning til eksempelvis Salling Group, der har to kvinder ud af otte i bestyrelsen og fem ud af 12 i executive group.

Publiceret 17. januar 2021 – Af Peter Horn – Webredaktør: Lucas Kanno Kastberg

En kvinde erstatter en mand i kædeledelsen i Coop-koncernen, der omfatter fem kæder: Kædedirektøren for Dagli’Brugsen, Torben B. Andersen, er blevet direktør i Kvickly. Coop har nu udnævnt 42-årige Maria Beck-Tange til kædedirektør for Dagli’Brugsen og de godt 300 mindre supermarkeder. Coop har i alt over 1.000 butikker, 40.000 ansatte og en omsætning på 42 milliarder DKK. Kæden ejes af 1,8 millioner medlemmer. Kæderne er SuperBrugen, Dagli’Brugsen, Kvickly, Irma og Fakta.

Ledelsesmæssig baggrund
I en kompetencevurdering anføres, at Maria Beck-Tange ikke har erfaring fra dagligvarehandel, men et betydeligt kendskab til detailbranchen. Det fremgår det af hendes cv på LinkedIn.

Hun kommer fra en stilling som CEO for Brandfactory Danmark, som arbejder med visuel kommunikation, branding og butiksindretning. Maria Beck-Tange har tidligere været Country Manager i Flügger, adm. direktør i Dansk Fuels (Shell) og bestyrelsesformand for samme, og projektleder i DSB. Hun h har en MA fra Aalborg Universitet.

I praktik
Maria Beck-Tange har brugt de to første uger i sin nye direktørstilling til at være i praktik. På LinkedIn skriver hun: ”Tilbringer en del tid i frontlinjen for tiden, og ja, jeg er i høj grad praktikant – hos alle de afsindigt dygtige, passionerede og modige medarbejdere i Dagli’Brugsens butikker, der netop i en Corona-tid gør en stor forskel for deres lokalområde. Tak fordi I har taget godt imod praktikanten, Dagli’Brugsen Strøby, Høm, Humble, Rantzausminde, Hunnerupparken, Nr. Jernløse, Frølunde, Vemmelev.”

En del af butikkerne i Dagli’Brugsen ejes af selvstændige brugsforeninger. Kædens omsætning er otte milliarder DKK.

Adm. direktør: ”Ledelsesteam på plads”
En anden udnævnelse i Coop: Den 47-årige Thomas Brebøl Christensen er ny CFO og koncerndirektør i Coop. Han bliver en del af direktionen med ansvar for økonomi, teknologi og jura. Brebøl Christensen afløser Kræn Østergård Nielsen, der i september blev adm. direktør. skriver dagligvarekoncernen i en pressemeddelelse. Thomas Brebøl Christensen, der tiltræder 1. marts, kommer fra stillingen som CFO i DLG amba. Tidligere har han været CFO i Danish Crown Pork.

Kræn Østergård Nielsen mener herefter, at ”vores nye ledelsesteam ved at være på plads. Dermed står vi stærkest muligt rustet til at nå vores mål om at blive Danmarks mest kundeorienterede virksomhed med vækst, innovation og grøn omstilling øverst på vores dagsorden”.  

Problemer med at efterleve egne mål
Efter endnu en ledelsesrokade i Coop ligger andelsbevægelsens flagskib for dagligvarehandel i ruiner, når det handler om at efterleve egne mål: ”Coop vil tilstræbe at lederstillinger i Coop er ligeligt fordelt blandt mænd og kvinder. Dette gælder alle ledere fra de generalforsamlingsvalgte medlemmer af Coop Danmarks bestyrelse til områdeledere i butikker.”  I 2015 var et målet at fordoble antallet af kvinder i ledelse og bestyrelser fra 20% til 40%. I dag er der 0% i ledelsen og to kvinder ud af ni i Coop AMBAs bestyrelse. Det har KIB -Kvinder I Bestyrelsers formand Annette Piilgaard ytret utilfredshed med i interview i FødevareWatch: ”Det er mildest talt ikke imponerende.”

Det fremgår af en artikel i Executive Magazine: Efter fem år: Coop efterlever ikke egne mål for kvinder .

Læs mere:
Coop Danmarks bestyrelse