Chr. Hansens CEO: Insisterede på kvinde som CFO

Mauricio Graber insisterede på kvindelige kandidater til posten som CFO. (foto: Chr. Hansen)

Resumé: Mauricio Graber, CEO for Chr. Hansen-koncernen siden 2018, er som leder formet af en international ledelseskarriere fra lande som Mexico, USA, Brasilien og Schweiz. Hans ledelsesstil er en blanding af erfaring fra forskellige ledelseskulturer. Det har resulteret i en anderledes tilgang. Han fortæller her til Peter Bjerge fra Økonomisk Ugebrevs BestyrelsesGuiden om sin holdning til diversitet og inklusion.

Publiceret 21. februar 2021 – Redigeret af EM – Webredaktør: Lucas Kanno Kastberg

”Når man tænker over diversitet og inklusion, uanset om det handler om nationalitet, køn eller andet, handler det om at fjerne barrierer for debat. Den bliver styrket ved, at det bliver muligt at tale på tværs af forskellige skel. Når jeg selv ser tilbage på beslutninger, jeg har truffet gennem tiden, har de haft en positiv indflydelse på diversitet og inklusion,” siger ​Mauricio Graber  i interviewet med BestyrelsesGuiden.

Vores bestyrelse: 50/50 kvinder og mænd
Han konstaterer, at en ligelig andel af køn har stor opmærksomhed i Danmark:  ”Vi er som samfund nødt til at gøre fremskridt. Jeg er meget stolt over, at vores bestyrelse består af et lige antal kvinder og mænd. Min egen karriere blev for alvor fremmet af at have en meget stærk kvindelig leder, som virkeligt troede på mig og gav mig min første stilling som chef.”

Mauricio Graber: ” Det er utrolig vigtigt for mig, at vi har en kultur, hvor det er den enkeltes præstation og potentiale, som er det vigtigste, og ikke en kultur, hvor vi promoverer dem, som ligner os selv mest.”

Headhunter fik ultimatum

Han giver et nyligt eksempel her fra Chr. Hansen, hvor virksomheden skulle have en ny CFO: ”Den liste af kandidater, som jeg fik præsenteret af vores eksterne headhunter, var alle mænd. Jeg sagde, at det ikke var acceptabelt. Jeg ville have en liste med minimum to kvalificerede kvinder. Men det er meget svært at finde og rekruttere kvindelige CFO’er, så det trak ud.”

Han understregede så, at hvis headhunteren ikke kunne levere varen, ville virksomheden finde andre, som kunne.

Til sidst fik Mauricio Graber en liste på fem mulige kandidater, hvor to var kvinder.

”Lise Skarup Mortensen blev valgt som CFO, fordi hun var den bedste i feltet,” siger CEO. (Foto: Chr. Hansen)

”Her valgte vi Lise Skaarup Mortensen , der kom hjem til Danmark efter otte år i udlandet hos Microsoft. Simpelthen fordi hun var den bedste i feltet. I sidste ende handler det om at gøre, hvad man siger, også når det gælder diversitet og inklusion. Til gengæld tror jeg ikke på kvoter for mænd og kvinder. Jeg tror på at fastsætte det rigtige ambitionsniveau og etablere de rigtige redskaber for at nå disse ambitioner.”

Kvoterne kan ødelægge troværdigheden
Chr. Hansens CEO mener, at man med kvoter risikerer man at ødelægge det, man i sidste ende ønsker at opnå.

”Hvis man f.eks. kun ville antage kvinder eller folk fra minoriteter, som ikke nødvendigvis var de mest kapable kandidater, ville det skade troværdighed og troen på, at det nytter at præstere. Man er nødt til at finde den rigtige balance på det område,” siger Mauricio Graber.

Læs det fulde interview: Bestyrelsesguiden