Arkiv – Billigste ferie

Ferie: Danskerne foretrækker Danmark – Rumænien er billigste rejseland i EU

Resumé: Hvis man rejser på sommerferie i EU-landene, er det billigst i Rumænien, Bulgarien eller Polen. Irland, Luxembourg og Finland de dyreste destinationer i EU ud over Danmark, hvor flest holder ferie. Derefter følger Italien, Tyskland og Spanien, oplyser Danmarks Statistik.

Publiceret 30. juni 2023. Af: Team. Webredaktør: Team. Foto: Mendez, Unsplash

Der er penge at spare: Prisniveauet på tværs af EU-lande gør Rumænien til det billigste land, når man kommer fra Danmark. Husholdningernes endelige forbrug (målestok for prisniveauet i et givent land), i Rumænien er 40 procent af, hvad en dansk husholdning brugte i 2022. For hver 100 kroner i en dansk husholdning har en rumænsk brugt 40 kr. Efter Rumænien følger Bulgarien med 41 procent af den danske, og Polen med 43 procent.

Flest danskere holder ferie i Danmark, efterfulgt af destinationerne Italien, Tyskland og Spanien. Det fremgår af nye tal fra Danmarks Statistik.

” Du kommer længst for dine penge i det østlige Europa. De dyreste destinationer er Irland, Luxembourg og Finland. Danmark er med Irland de to dyreste lande i EU,” siger Zdravka Bosanac, specialkonsulent i Danmarks Statistik.

I Irland er prisniveauet som i Danmark, mens det i Luxembourg og Finland er på henholdsvis 95 procent og 88 procent af det danske. Offentlig transport og alkohol trækker prisen op i Irland og Finland, mens fødevarerne er dyreste varegruppe for turister i Luxembourg.

Husholdningernes endelige forbrug i EU-landene 2022

Kilde: Eurostat

Billigste transport og overnatning

Uanset ferietype rammer du plet med Rumænien, Bulgarien og Polen. Restauranter og hoteller koster henholdsvis 39, 32 og 49 procent af Danmark. Fritid og kultur koster under det halve af i alle tre lande.

Drinks i Rumænien, Bulgarien og Polen være med til at trække udgifterne op i forhold til hotel, restauranter og kulturattraktioner. Det er billigere at få et glas vin i de tre lande end i Danmark med 62, 67 og 64 procent af den danske.

Biligst at shoppe i Bulgarien af de tre lande: 60 procent af prisen i Danmark for eksempelvis tøj og sko.

Offentlig transport, som koster det halve eller mindre end i Danmark.

Top 3 dyreste og top 3 billigste lande i EU, 2022

Kilde: Eurostat

Danmark på førsteplads

Danskerne har Danmark som den foretrukne destination: I juli 2022 4,8 mio. overnatninger på hoteller, feriecentre osv., men eksklusiv lystbådehavne og feriehuse. Tager man disse to overnatningstyper med, var der 6,7 mio. overnatninger.

”Danmark ligger 44 procent over EU-gennemsnittet i husholdningernes endelige forbrug. Restauranter og hoteller ligger 56 procent over EU-gennemsnittet. Fritid og kultur er 41 pct. over gennemsnittet,” siger Zdravka Bosanac.

”Danskere står for mere end 1 mio. overnatninger i Italien på en gennemsnitlig juli. Herefter følger Tyskland og Spanien med mere end en halv million overnatninger hver i juli, den travleste sommerferieperiode,” siger Nanna Nikander Nonboe-Nygaard, specialkonsulent i Danmarks Statistik.

I Italien, Tyskland og Spanien er husholdningernes endelige forbrug henholdsvis 69, 75 og 67 procent af den danske, hvilket også gør dem til nogle af de billigere feriedestinationer.

Læs mere: www.dst.dk