Forebyggelse af hjerte-karsygdomme kan redde kvinder i ledelse fra tidlig død

af Peter Horn og Gitte Maya Elsing

Resumé:  Risikoen for at dø af en hjerte-karsygdom er halveret inden for de sidste 20 år. Alligevel er der langt flere i de udsatte grupper end tidligere. Et stor arbejdspres med stress og usund levevis betyder, at flere kvinder i ledelse er i forholdsvis høj risiko.  ”Det er baggrunden for, at vi nu har lavet en særlig sundhedstest, hvor man ud over hjerte-kar også får målt sin fysiske alder,” siger overlæge Christian Lange, Hjertelaege.dk. Bestyrelsesformand i Kvinder I Bestyrelser, Gitte Maya Elsing, har været gennem den forebyggende test.

Livet er farligt og når man går efter positioner i øvre ledelse, er risikoen forlivstruende hjerte-kar sygdomme nogle gange betydelige. Et stort arbejdspres med stress og usund levevis med mange rejser og skiftende tidszoner, hurtige måltider, for lidt søvn og mange bekymringer kan udgøre en farlig kombination.

Over halvdelen af os over 55 år rammes af en hjerte-kar-sygdom. Når man er fyldt 55 år, er risikoen for at udvikle en hjerte-kar-sygdom i løbet af livet 67 procent hos mænd og 66 procent hos kvinder. Det fremgår af en opgørelse fra Hjerteforeningen . Generelt er hjerte-kar lidelser den sygdom, næstflest danskere dør af – kræftsygdomme er nummer et – men åreforsnævring i hjertet er den enkeltsygdom, som flest danskere dør af.

”Ved sundhedstjek kan man også finde ud af, om man ”holder sig godt” og måske fysisk er en del yngre end dåbsattesten siger”

”Det gode er, at mange – ikke mindst kvinder – gennem en forebyggende undersøgelse hurtigt kan gribe ind og forandre deres sundhedstilstand. Denne sundhedstest, som er ganske omfattende, vil ikke alene gennem blodtests og forskellige målinger afsløre bl.a. prædiabetes, forhøjet blodtryk og kolesterol, men også den fysiske alder i modsvar til den kalendermæssige alder. Man kan således finde ud af, om man ”holder sig godt” og måske fysisk er en del yngre end dåbsattesten siger, eller om man skal omlægge bl.a. kost og levevis radikalt,” siger overlæge Christian Lange fra klinikken Hjertelaege.dk ”i hjertet af København”. Han har praktiseret i mere end 25 år som specialist i hjerte-kar sygdomme på hospitaler i ind- og udland og har nu betydeligt fokus på forebyggelse forkvindelige ledere.

SELV TVILLINGER SOM DISSE TO SYGEPLEJERSKER KAN HAVE FORSKELLIG FYSISK ALDER, HVIS DERES LIVSFØRELSE ER VÆSENTLIGT FORSKELLIG.

”En del af de patienter, jeg har, burde være kommet meget tidligere. Når skaden først er sket, er det sværere at reparere frem for at forebygge, og hvis man f.eks. har fået apopleksi eller afasi, er vejen via genoptræning lang og ofte kompliceret. En del af de kvindelige ledere, jeg har som patienter, kommer i forbindelse med det årlige sundhedstjek, som deres virksomheder ofte beder dem om at tage,” siger Christian Lange. Han mener som den adm. direktør for Hjerteforeningen, Anne Kaltoft, der selv er hjertelæge, at det er vigtigt at forebygge.

”En livslang bekymring for at dø tidligt blev fjernet. Jeg skulle bare fortsætte den sunde livsstil”

2 timer og en årelang bekymring var pist væk

”Jeg kommer af en lige linje af familiemedlemmer med arvelig forhøjet kolesterol, hyperkolstelerolæmi . Min farmor var bærer. Udover et kolesteroltal på 13 (det skal gerne være på ca. 4.5) endte hun sit liv med kun at kunne se til siden, da hendes pupiller var fyldt op af kolesterol. Da min fars tal blev tjekket i 1980’erne var hans kolesteroltal også på 13 og da vi børn skulle tjekkes, var jeg den eneste ”heldige” arvtager med et tal på 10. Lavere end min fars, til gengæld fordelt med godt af ”det lede” LDL,” fortæller Gitte Maya Elsing.

”I årevis har jeg taget kolesterolsænkende medicin, spist sundt, dyrket motion, løbende blevet undersøgt af lægen og deltaget på projekt ”Bedre Sundhed” på Gentofte Hospital. I alle årene har jeg alligevel følt mig som en tikkende bombe i forhold til hjerte-karsygdomme. Det blev ikke mindre af, at min far døde af en hjerte-karsygdom og at jeg fik oplyst, at kolesterol ikke sætter sig i blodårerne, men i væggen opad blodårerne og over tid skubber blodårerne ind. Man kan derfor ikke ”rense” dem.”

”Som bestyrelsesformand i Kvinder I Bestyrelser møder jeg af og til med vores medlemmer og vækstvirksomheder. En af vækstvirksomhedernes ejere, overlæge Christian Lange, der driver sin klinik HJertelaege.dk som et godkendt hospital, beskrev en klient, han netop havde haft til konsultation. Klientens bror var kort forinden død af en blodprop i hjertet. Nu var klienten selv meget bekymret for sit helbred, da hans fysiske tilstand var væsentlig dårligere end sin ”fitte” brors. En to timers undersøgelse af alle relevante hjerteforhold og klienten havde taknemmelig og lettet forladt klinikken. Ikke lige så godt var det gået en anden klient samme dag. Hendes halspulsårer var indsnævret i faretruende grad.

I sådanne situationer skal der ikke være langt fra tanke til handling.  Jeg var klar til en hjertehelbredsundersøgelse.

Oplevelsen var professionel, lokalitet og lokaler gennemtænkte og Christian Lange er en læge, i hvis hænder man gerne lægger sit liv og helbred.

På mindre en to timer blev jeg undersøgt for:

  • Blodtryk og puls
  • Via blodprøver for nyre- og leverfunktion, saltbalance, stofskifte, langtidsblodsukker og kolesteroltal.
  • Hjerterytme EKG
  • Ultralydsundersøgelse af hjertet (ekkokardiografi) om funktion af hjerte og hjerteklapper
  • Ultralydsundersøgelse af halskar for åreforkalkning
  • Ankel-arm-blodtryksmåling for undersøgelse af blodgennemstrømning til benene
  • Lungefunktion

Det var med et lettelsens suk, at jeg allerede i konsultationen efter ultralydsundersøgelserne fik besked om, at jeg er i meget lav risiko for udvikling af hjerte-karsygdom, såfremt jeg fortsætter den sunde livsstil og den igangværende medicinske kolesterolsænkende behandling. Dog blev tilrådet 30 minutters højintensitetsmotion om dagen, da tallet stadig er for højt.

Den første reaktion, efter jeg havde delt oplevelsen med de nærmeste, var min mor, som ville ønske, at hun havde vidst, at denne form for undersøgelse fandtes. Hun ville prompte have bestilt en konsultation til min far. Med den viden kunne han måske stadig have levet i dag. En anden kom fra en kvindelig leder, som har alt for travlt og som gerne vil betale for at få ro i sjælen, alternativt ændre livsstil.

Kvinder I Bestyrelser entrerer med mange forskellige og spændende virksomheder. Den indsigt vi og vores medlemmer får i forskellige brancher, er udviklende og interessant. At jeg samtidig kom en årelang frygt til livs var en god sidegevinst.”

Motion er vigtig for alle

Professor Dame Sally Davies, der er direktør for den engelske Sundhedsstyrelse, siger ifølge BBC, at de fleste børn og voksne ikke er tilstrækkeligt fysisk aktive.

“Vi har brug for mere aktiv bevægelse; folk skal stå af bussen eller tuben (metroen, letbanen eller S-toget) et stoppested før det, der er bestemmelsesstedet.”

“Vi skal få folk til at tage trappen i stedet for elevatoren. Generelt har vi brug for at bevæge os mere.”

DANSKERNE ER BLANDT VERDENS MEST LØBENDE FOLKEFÆRD .

Vejledningerne anbefaler, at voksne opbygger styrke og balance for at holde den naturlige nedbrydning af muskelmasse og knogler, som begynder ved 50-års alderen. Læs vejledningerne for alle aldre:

https://www.bbc.com/news/health-49609597

Billeder: Christian Lange, Hjertelaege.dk, Hjerteforeningen, Ben White/Unsplash, E. Cystiakov /Unsplash.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.