Ledelse: Regitze er i lære som godsejer
17/03/08

 

Resumé: Et generationsskifte kræver omhyggelig planlægning og mange års uddannelse i at drive et landbrug på 1.100 ha, et luksushotel med et 4-stjernet konferencecenter, en vindmøllepark og landets første Go High klatrepark. Derfor er Regitze Sophie Andersen Dinesen, 9. generation på Kragerup Gods, gået i livets lære hos sin mor, Birgitte Dinesen. Forskellen på de to ses allerede på gårdspladsen: Regitze kører på en stor motorcykel og Birgitte i en el-bil. Når det drejer sig om nye ideer siger Regitze: “Mor har sat så meget i gang, at jeg har til et helt liv. Derfor er min fokus at konsolidere.”

Redigeret af Peter Horn

Selvom Regitze Sophie Andersen Dinesen kravlede op i en af de kæmpestore vindmøller, som hendes mor lod opføre for snart fem år siden, er det stadig svært at få overblik over ”hele kongeriget”, hovedbygningen med luksushotel og konferencecenter, 1.100 hektar land- og skov og hjertebarnet Kragerup Go High Klatrepark med 6 baner med forskellig sværhedsgrad i trætoppene og underholdning til  fem til seks timer.

Regitze er i godsejerlære. Hvilken skole skal give Regitze den ballast hun skal bruge? Når man er 26 år og har fået fem til otte år til at forberede sig på generationsskiftet, er der meget, der skal nås. Beslutningen om at blive den 9. generation på Kragerup Gods tog Regitze for et par år siden.

Kragerups historie går tilbage til 1327. Godset har tilhørt familien Dinesen siden 1801, hvor justitsråd Jens Kraft Dinesen købte det. Siden har den været stamhus for familien, der er en kendt dansk slægt af officerer, godsejere og forfattere. Af dem er den mest berømte Karen Blixen, født Dinesen. Hun havde flere ophold på familieejendommen, før hun rejste til Afrika. Man aner slægtsskabet til godsets nuværende ejer, Birgitte Dinesen, der har sine ”Syv fantastiske fortællinger” at give videre til de hundredevis af gæster, som årligt nyder godt af hendes beretninger om liv og virke på Kragerup.

Tradition for kvindelige ejere
Af de 10 ejere i familien har der været tre kvinder: Sophie som drev Kragerup videre efter sin afdøde mand, Ida og Birgitte. Birgitte har arbejdet på Kragerup siden 1986 og været eneejer siden 1998. Det er denne rolle Regitze skal overtage. Pengene til generationsskiftet skal komme fra de seks 3 MW vindmøller, der rejser sig 140 meter over landskabet. De producerer årligt 50 mio. KW og forsyner ud over godset flere tusinde ejendomme på Vestsjælland med strøm. Godset opvarmes af et halmfyr med halm fra de omkringliggende marker og vandet kommer fra eget vandværk.  Der er 25 huse på ejendommen, som lejes ud. Afgrøderne på markerne; hvede, byg, rug, raps og frøgræs sælges til DLG og Frøfirmaer. Kødet fra højlandskvæget bliver til burgere på Go High, spegepølser i gårdbutikken og bøffer i Restaurant Blixen. Endvidere er der en stor produktion af smågrise som videresælges. Kragerup Gods er Co2 neutral og har den Grønne Nøgle, et miljømærke der indebærer, at virksomheden lever op til en række konkrete miljøkrav.

”Mor har været en inspirerende iværksætter. Udover vindmøllerne og Go High har hun etableret et hotel med 50 fantastisk indrettede værelser. Et 4-stjernet konferencecenter med luksusfaciliteter og plads til op til 350 personer. Og Blixen, en a la carte restaurant for alle, der holder af det traditionsrige danske køkken med et twist. Alle de gamle avlsbygninger er efterhånden istandsat og anvendt til et nyt formål. Mor har sat så meget i gang, at jeg har nok til et helt liv. Når jeg tager over, skal der konsolideres,” siger Regitze Dinesen.

Som sin mor er hun ikke bange for godt, gammeldags praktisk arbejde. Hun har været igennem de fleste jobfunktioner på Kragerup, bl.a. som opvasker, tjener, klatreinstruktør på Go High, eventkoordinator og outdoor manager. Hun har også været guide for rejsekoncernen TUI på bl.a. Lanzarote og Sardinien og udvekslingsstudent på Portland State University i USA. Hun er bachelor i psykologi og business og nu i gang med sin cand. merc. Samtidig er hun projektkoordinator på et event- og brandingbureau. Hun taler engelsk, spansk og svensk. Hun har desuden været frivillig medarbejder i Røde Kors og tutor på CBS.

”En stor del af mig er at rejse – jeg tager alle muligheder for at opleve andre kulturer og synes det er meget sundt at sætte sit eget liv i perspektiv. Netop det at rejse kommer også fra mor – hun har vist mig det meste af verden og efter gymnasiet rejste jeg bl.a. jorden rundt i små to år. Jeg prioriterer altid at rejse og fylde min ”rygsæk op med oplevelser”, som gør mig klogere på livet.”

En gave og en forpligtelse
Birgitte Dinesen glæder sig til at kunne trappe ned på en arbejdsuge, der alt for ofte har været i ”det røde Felt”. På et tidspunkt tog hun til Spanien og gik 700 km på caminoen for at slappe lidt af fra ansvaret for sine mange aktiviteter og over 70 medarbejdere. ”Det var nok, hvad andre kalder stress. Jeg kunne ikke sove og knapt huske mit eget navn.”

”Det er ikke kun en gave at være den 8. generation på et gods af denne størrelse. Jeg er opdraget med en portion stolthed. Den gør, at jeg har påtaget mig opgaven at give Kragerup videre i bedre stand, end da jeg selv overtog godset. Jeg ser frem til den dag, hvor Regitze tager over og jeg kan ”træde lidt ned” og hjælpe hende med at fortælle røverhistorier til gæsterne og lave blomsterdekorationerne,” siger hun.

Birgitte og Regitze har altid haft et meget tæt forhold, men Birgitte har lovet sin datter, at hun nok skal ”flytte postnummer” og ikke gå i vejen.

Regitze har valgt at fokusere på det forretningsmæssige i godsets drift, herunder strategi, personaleledelse og økonomi.

”Mor og jeg har forskellig uddannelse, forskellig personprofil og derfor en forskellig tilgang til godsets drift. Hun har været med i det hele og startet det hele fra bunden med 5 bead & breakfast værelser, hvor hun selv lavede mad, gjorde rent og skrev regninger i de første år. Næsten alle bygninger har hun renoveret, forbedret og udbygget med sin kæreste Olav, som er daglig leder af landbruget. Så stærkt et engagement giver mange arbejdstimer. Jeg har stor respekt for hendes seriøsitet og vilje til at nå sine mål. Mor har gjort et så fantastisk stort arbejde og viet hele sit liv til det. Derfor glæder jeg mig til at køre en spændende virksomhed videre og samtidig have et privatliv.”

For at sikre Regitze en god start som godsejer har Birgitte og hun netop sammensat et advisory board, der skal være Regitze´s ”backing group”. De skal rådgive om strategi og den fremtidige forretningsplan. Advisory boardet består af kendte bestyrelsespersoner og specialister indenfor landbrug, leisure, konferencedrift, kommunikation, events og finans.

”Jeg har truffet mange beslutninger meget hurtigt og nogle gange måske lidt for hurtigt. Således etablerede jeg i 90´rne Danmarks største strudsefarm. Jeg kendte kødet fra Sydafrika hvor jeg havde boet og arbejdet i to år. Kødet er rødt og mørt, men faldt ikke i danskernes smag, så det var ikke den bedste satsning. Anderledes, da vi kom på at etablere en vindmøllepark. Det startede med, at en jysk developer ville leje jord til projektet. Det mente jeg så, at vi selv kunne gøre bedre. Derfor gik jeg i min bank for at låne 160 mio. kr. ”Penge til en vindmøllepark?” - Det ville min bank ikke være med til. Efter at have spurgt seks andre pengeinstitutter på Sjælland gik turen til Vestjylland. I ”vindmøllebanken” ved man mere om vind og er derfor villig til at udlåne penge til vindmølleprojekter. Det blev dog landbrugsafdelingen i Danmarks anden største bank, der ydede lånet. Kragerup vindmøllepark blev opført for fire år siden og vil indenfor 10 år bidrage væsentligt til at finansiere generationsskiftet. Det har været en forudsætning, at Regitze får en god økonomisk start til at drive Kragerup videre.”

Birgitte Dinesen mener, at Regitze skal prøve kræfter med sin uddannelse i flere forskellige jobs – både i ind- og udland. Hun mindes selv med glæde de mange år, hvor hun gik i skole og arbejdede i udlandet. Pigekostskole i England og to års arbejde i Sydafrika, Amerika og Australien. Hendes far hentede hende dog hjem, så hun kunne få en landbrugsuddannelse på Næsgaard Landbrugsskole.

Årene i Afrika har præget hende, som det prægede hendes kendte slægtning Karen Blixen. Ikke som forfatter, men som maler. Birgitte Dinesen er i dag en anerkendt malerinde og har løbende udstillinger på gallerier. Motiverne er ofte afrikanske dyr. En del af hendes billeder er udstillet på godset.

Når de to generationer arbejder sammen på godskontoret, er forskellen på dem synlig. På gårdspladsen står Regitzes store Yamaha 535 cc motorcykel side om side med den el-bil, som Birgitte bruger på godset.

”Vi arbejder for samme sag, nemlig en god og sund videreførelse af Kragerup Gods. Men måden vi gør det på, bliver nok lidt forskellig. Jeg har været en innovativ og intuitiv entreprenør og har prøvet mange nye muligheder af. Regitze har en mere systematisk og strategisk tilgang til tingene, hvilket er ligesom det skal være. Det er egenskaber som hun virkelig får brug for og Kragerup og alle medarbejdere får glæde af. Jeg er som entreprenøren utålmodig sjæl” konstaterer Birgitte Dinesen.
---

Kragerup Gods har været ejet af familien Dinesen siden 1801, Tre stolte kvinder fra 7.,8. og
9. generation, Marie Louise (midt), Birgitte (th.)  og Regitze Dinesen (tv.).
---

Sådan bliver man ”cand. godsejer”

Der findes ikke nogen fast uddannelse til godsejer. De fleste har en landbrugsuddannelse kombineret med en økonomisk uddannelse. I Regitzes situation er der udover landbruget en hotel- og eventbranche, hun skal lære noget om.

Regitze Sophie Andersen Dinesen er startet i ”mesterlære” hos sin mor, akademiøkonom, godsejer, kammerdame og hofjægermester Birgitte Dinesen.

Hun har ”gået til hånde” siden hun var barn på godset.

Og været:
- tjener på Kragerup Gods´ restaurant Blixen og på Den Røde og Den Gule Cottage i Charlottenlund
- serviceguide hos TUI på to destinationer
- klatreinstruktør på Kragerup Go High
- eventkoordinator og outdoor manager

- projektkoordinator, Shout! Cph

En del aktiviteter samtidig med studier som:
- bachelor i psykologi og business på CBS
- udvekslingsstudent på Portland State University i USA
- stud. cand. merc. på CBS

Andre aktiviteter:
Deltager i møder om Kragerup Gods´ strategi og forretningsplan med Birgitte Dinesen og et nystiftet advisory board, der omfatter bestyrelsespersoner og specialister indenfor relevante områder som landbrug, leisure og oplevelsesøkonomi.

Fokusområder:
Konsolidering af aktiviteter inden for hotel- konference- og event, landbrug og energiproduktion samt oplevelsesledelse

Fremtidig stillingsbetegnelse:
Godsejer og direktør med særligt ansvar for drift, markedsføring, økonomi og HR. Vil suppleres af landbrugskyndig godsforvalter, som pt er Birgittes mand Olav Ditlevsen. Olav vil også hjælpe Regitze på vej. Ledelsesansvar for ca 70  medarbejdere. Årlig omsætning 60 mio. kr.
---

Læs mere:
www.kragerup.dk